Muzički program
CENTAR
ZA KULTURU
KOVIN

Bilja Krstić & Bistrik Orchestra
Tradicionalna muzika na celom Balkanskom poluostrvu ima mnogo osobitih karakteristika. Njegovi koreni se mogu pratiti sve do drevne Grčke, tako da ponavljaju svoje oblike i obrasce tokom vekova. Most između orienta i zapada zadržao je svoj izvorni duh zbog ritmova i melodija koje su ostali blisko povezane sa praksama i tradicijama iz prošlosti. Tekstovi, melodije i ritmovi - žive narodne tradicije nastavljaju da pulsiraju živahno, stalno stvarajući nove forme i oblike. Ovim se definiše lepota stila i način na u interpretaciji Bilje Krstić & Bistrik Orchestra.
Uporedo sa karijerom pop pevacice Biljana sledi svoje najdublje afinitete i više godina strpljivo prikuplja autenticne audio i notne zapise izvorne muzike. To su uglavnom retko izvodjene, a večinom i neobjavljene muzičke teme sa Kosova, juzne Srbije, Vlaske oblasti, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Madjarske. Rezultat ovog rada su albumi "Bistrik" i "Zapisi", koji su nastali kao fuzija tradicionalne muzike i savremenog aranžerskog postupka. Sa svojim kolegama sa FMU-a 2001. godine osniva orkestar Bistrik i postize velike uspehe u svetu i u nasoj zemlji.

Bistrik Orchestra je oformljen juna 2001. godine i broji 10 članova od kojih je veći broj završio Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu: Dragomir Stanojević, Ruža Rudić, Nenad Josifović, Nevenka Radonić, Natasa Mihaljinac, Bata Božanić, Nenad Božić, Maja Klisinski, Milinko Ivanović i Djuradj Plavišić.
Instrumenti: violina, tambura, sargija, gitara, bas gitara, frule, duduk, harmonika, klavijature, tapan, tarabuka i sitne udaraljke.

Dobrodošli!
Mesto: Sala pozorišta

Datum: 24/11

Vreme: 20h