Izložba slika Miroljuba Filipovića Filimira

26. februar - 11. mart 2019.

U Trsteniku, 1952. godine, rođen je Miroljub Filipović – Filimir. Sklonost ka umetnosti pokazivao je od malih nogu, provodivši dane u društvu drvenih bojica, uz pomoću kojih je svoju maštu pretakao na papir. Godine koje su usledile otkrile su mu nove umetničke medije, te je svoje ideje predstavljao i putem crteža, tempera na drvetu, kolaža, ulja na platnu, kao i akrilika na platnu, tehnike u kojoj su danas njegove slike najzastupljenije.

Danas, Filimir ima status samostalnog likovnog umetnika i član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), slikarske i sekcije proširenih medija. Odlukom umetničkog saveta ULUS-a, priznat mu je status istaknutog likovnog umetnika od 2002. godine.

Na domaćoj i inostranoj umetničkoj sceni Filimir je prisutan decenijama, te je od 1968. godine do danas priredio 60 samostalnih i učestvovao na preko 500 kolektivnih izložbi i umetničkih manifestacija u zemlji i inostranstvu. Pored toga, organizovao je brojne hepeninge, performanse i umetničke projekte.

Kao predstavnik Srbije, nastupao je na sledećim manifestacijama: Bijenale u Veneciji (2003), Bijenale u Londonu (2004), Bijenale u Pekingu (2005. i 2008), Prvom Bijenalu minijature u Venecueli (2008), Trijenalu proširenih umetničkih medija Beograd (2010), Bijenalu postera u Meksiku (2013) i mnogim drugim.

Filimir je autor poznatog međunarodnog umetničkog projekta  „UMETNICI SVETA PROTIV IZOLACIJE ČOVEKA I NARODA“ koji je započeo u Parizu  1993. godine.

U periodu 1980 – 1990 god. u svojstvu saradnika Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije obavljao je konzervatorsko-restauratorske radove na objektima naše kulturne baštine (Manastir Žiča, Manastir Studenica, Sv. Ahilije u Arilju, Blagoveštenje na Rudniku, Manastir Banja kod Priboja, Manastir Ljubostinja, Manastir Ravanica…). U ovom periodu, stekao je iskustvo koje je unapredilo njegov rad kao ikonopisca.

Više puta je nagrađivan za svoje umetničko stvaralaštvo. Na prolećnoj izložbi “ULUS 2012“ nagrađen je Zlatnom paletom za slikarstvo. Republika Kuba ga je 1996. godine odlikovala Medaljom prijateljstva, za brojne aktivnosti na širenju kulturnih veza između naše zemlje i latinoameričkih naroda.

O njegovom radu snimljena su dva filma: IKONARTI, reditelj prof. Vladimir Perović (2000) i Krik boje, reditelj Vesko Butrić (2002).

Autor je preko 50 oprema za knjige (korice i ilustracije) i stotinak plakata za različite manifestacije.

U okviru MAIL ART prakse objavio je preko 300 umetničkih dopisnica i nekoliko desetina blokova umetničkih maraka.

Filimir je član Društva srpskih slikara „Lada“ i osnivač multimedijalne grupe „KVART“.

Bio je predsednik organizacionog odbora Trijenala proširenih umetničkih medija (Beograd 2010) i koordinator Trijenala Mixed Media (Trstenik 2013).

Organizator je međunarodne mail art izložbe ,,Tesla 150’’.

Značajan broj njegovih likovnih radova nalazi se u privatnim i muzejskim kolekcijama širom sveta.

U nekoliko navrata boravio je i radio u Cité internationale des arts u Parizu, a danas živi i stvara u svom umetničkom ateljeu u Beogradu.