коопссир

Божији човек

Божији човек


18 - 20. октобра 2021.

20.00


 


Снагу проналазимо у животима светаца - њихове муке и борбе представљају огледало наших, њихов тријумф над људском слабошћу нам улива наду. Прича о вери и нади је у самом центру филма “Божији човек”.

Прогон је обележио живот светог Нектарија Егинског из Грчке. Био је свештеник обичног народа, а његова понизност је сметала поносним православним клерицима. Оклеветан је након што је његова оданост пробудила њихове сумње. Парохијани су га волели, упркос томе што је лишен цркве и прогнан из Египта. Вера у Бога му је током целог живота била најбоља одбрана.

За разлику од његових верских претпостављених којима су на уму били само моћ и световне почасти - Нектарије је бринуо о сиромашнима, учио је сељане да читају и пишу, својим примером је инспирисао младиће да уђу у свештенство, писао је књиге и држао проповеди које су људе приближавале вери.

Упркос напорима да се дискредитује, Свети Нектарије је основао самостан на Егини, неплодном и пустом острву, који и дан данас представља светионик ходочасницима. Чак су и његови последњи тренуци на Земљи искоришћени за помоћ другима: на самрти је предао своју поткошуљу парализованом човеку у болничком кревету до његовог, након чега је човек устао и проходао.

Дужина трајања филма: 109 мин
Жанр: драма, биографски
Глумци: Aris Servetalis, Mickey Rourke, Alexander Petrov, Tonia Sotiropoulou, Christos Loulis, Manos Gavras, Giannis Stankoglou, Babis Hawk Konstantinou
Режисер: Yelena Popovic

 

Контакт

Адреса
Цара Лазара 85, 26220 Ковин


Телефон
013/742-310; 013/742-592


Е-пошта
kulturakovin@gmail.com

 

Најава

Фото-видео вести

Издвајамо