Концерт француске музике

Концерт француске музике


19. април 2022.

20.00

Улаз је бесплатан


 

PROGRAM

                 

J. P. Martini: Plaisir d'amour

J. B. Weckerlin:  Jeunes fillettes                 

                              Maman, dites-moi             

                              Non, je n'irai plus au bois 

C. Saint-Saëns:   Le Cygne

                            Allegro appassionato

                     Bojan Tirmenštajn - violončelo

G. Fauré:   Les matelots              

                   Au bord de l'eau       

                   Après un rêve           

                   Les roses d'Ispahan   

                   Tristesse                   

                   Le secret                   

                   Clair de Lune   

G. Fauré:  Après un rêve

           

            Bojan Tirmenštajn - violončelo   

              

Léo Delibes:  Les filles de Cadix   
SYLVIE NICEPHOR

„ Ono što je bilo uobičajeno oko 1900. godine, u našoj visoko specijalizovanoj epohi postaje retkost: univerzalno obrazovan i aktivan muzičar. Pijanistkinja, pevačica, muzikolog (…) Sylvie Nicephor pripada ovoj vrsti umetnika. “ (Predstavljanje „ 28. nedelje klavira “ u Hajdelbergu, Nemačka, Deutsche-American-Institute).

Od 1998. Sylvie Nicephor, sopran, najpre nastupa kao solista oratorijuma i opereta. Zatim se posvećuje različitim koncertnim aktivnostima u Parizu i okolini, Nemačkoj, Italiji, Mađarskoj i Srbiji uključujući u svoj repertoar operske i oratorijumske arije, solo pesme romantičara i lied nemačkih autora. Kompozitori sa kojima sarađuje  jesu: V. Stephan, G. Stark, J. Holland, I. Jevtić, M. Muench, a i izvodi i nova dela J. L. Petit-a, G. Stark-a, J. Holland-a. 2011. godine izdaje svoj prvi CD francuskih melodija i romansi (Label Indesens/Calliope). Piše i svoje sopstvene spektakle.

Sylvie Nicephor učila je pevanje u Parizu kod raznih profesora, teatrologiju i scenski pokret za operske pevače pri Operskom studiju (1998-2000). Četiri godine je usavršavala interpretaciju i različite operske uloge kod Jeanine Reiss.

Sylvie Nicephor je multidisciplinarni umetnik. U velikim pariskim institucijama održala je brojne klavirske resitale i rano stiče visok nivo u oblasti didaktike. U sedamnestoj godini upisuje Viši Muzički nacionalni konzervatorijum u Parizu gde studira i pisanje, analizu muzičkog dela i orkestraciju. Tu dobija više prvih nagrada a stiče i doktorat muzikologije na Sorboni pariskog univerziteta 4 gde postaje specijalista muzike za period od XIX veka do danas. Na istom univerzitetu dobija i master u oblasti plesa gde se usavršava u istorijskim igrama usko povezanim sa muzičkom delatnošću.

BOJAN TIRMENŠTAJN

Bojan Tirmenštajn je srednju muzičku školu „Dr Vojislav Vučković“ završio u Beogradu, u klasi prof. Ljubomira Polojca. Svoje školovanje nastavio je u Pragu, a godinu dana kasnije prešao je u Kijev na konzervatorijum „P. I. Čajkovski“ na kome je i diplomirao u klasi prof. V. I. Panteljejeva. Specijalizaciju je završio u Novom Sadu u klasi prof. Ištvana Varge, a svoje usavršavanje nastavio je na konzervatorijumu „P. I. Čajkovski“ u Moskvi kod čuvene violončelistkinje Natalije Šahovskaje. Jedan je od osnivača klavirskog trija „Amoroso“, kao i kamernog baroknog orkestra „Camerata di musica“. Pohađao je majstorske kurseve kod prof. Valtera Dešpalja, Danijela Šafrana i Andrea Navare. Nastupa kao solista i kamerni muzičar, a bavi se i pedagoškim radom. Od 2021. Godine osnivač je gudačkog orkestra „Panartist“ zajedno sa violinistom Vojkanom Popovićem.

JELENA OLĆAN

Jelena Olćan je rođena u Pančevu. Od 1996. godine radi u Muzičkoj školi „ Jovan Bandur “ kao pijanista-korepetitor. Najpre je završila nižu Baletsku školu (koja je tada bila u sklopu Muzičke škole) i aktivno igrala klasičan balet do 1985. godine. Zatim se ipak opredeljuje samo za muziku. Posle završenih studija klavira na FMU u Beogradu, upisuje i uz rad završava i studije francuskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Češće nastupa kao korepetitor nego kao solista, sarađujući sa pevačima kao i solistima na raznim instrumentima. Piše poeziju na francuskom jeziku. Autor je zbirke pesama „ Les perles de la vérité “ koju je objavio izdavač Le Lys Bleu iz Pariza. Bavi se i prevođenjem poezije sa srpskog na francuski jezik.

 

Контакт

Адреса
Цара Лазара 85, 26220 Ковин


Телефон
013/742-310; 013/742-592


Е-пошта
kulturakovin@gmail.com

 

Најава

Фото вести

Издвајамо