Жељка Момиров - Ђорђе Арнаут - Миљан Вуковић

Жељка Момиров - Ђорђе Арнаут - Миљан Вуковић


3 - 16. мај 2022.

Дружење са ауторима и свечано отварање изложбе 10. маја 2022. у 19.00.


Момиров - Арнаут - Вуковић / 22

Касне осамдесете двадесетог стољећа обиљежило је видљиво јачање нетрепељивости и раздвајања на различитим нивоима на простору бивше Југославије што је неизбјежно условило сужавање дотадашњег јединственог културног простора у оквирима националних, административних и политичких граница.

Нове културне “границе” умањиле су аудиторијум познавалаца високог квалитета и афирмисале умјетнике ликовних умјетности према локалним и регионалном нивоу што је спријечавало њихово афирмисање изван административно-политичких граница. Националне, политичке и државне границе потпуно су подијелиле културни простор што је у једном тренутку смањило 22 милиона потенцијалних корисника културе на мале, унутра усмјерене културне просторе који су могли рачунати само на далеко мањи број корисника (однеколико стотина хиљада до максималних 6 милиона корисника). Између нових држава није било функционалне културне, медијске или било какве друге јавне повезаности што је резултирало настајањем међусобних стереотипа, наразумијевања, неспоразума па чак и нетолеранције.  Босна и Херцеговина се нашла у још тежем проблему захваћена тешким унутрашњим подјелама, а као једна од регија које су више изоловане свакако се издваја Херцеговина. Након што су урађене детаљне анализе кључних проблема и њихових посљедица на свим нивоима, прекинути културни, образовни и комерцијални контакти идентификовани су као специфичан проблем према чијем рјешавању су усмјерене предвиђене пројектне активности. Поред чињенице да је ово озбиљно угрозило културну комуникацију Требиња са регијом, нестанак заједничког културног простора, праћен административним проблемима, у свим покушајима опоравка културних и умјетничких контаката угрозио је статус ликовниху мјетности и умјетника као и права грађана, јавних и приватних културних институција те цивилних иницијатива на обје стране нових граница да приступе информацијама и да остваре право на одговарајуће образовање.

Ускладу са тим, позицонирање умјетничке сцене Требиња у региону и упознавање широког круга љубитеља умјетности са сценом у Требињу, представља приоритет нешег деловања. Достизање овог циља започели смо још 2015. године када смо и формирали умјетничку сцену Требиње.

Умјетничка сцена Требиња јесте сцена у настајању  и она треба да се сагледава из перспективе умјетничког погледа на образац савремености, а  досада се 6 пута пресјек сцене

излагао  и презентовао ван локалног контекста.У циљу развоја сцене у 2022. години планирали смо излагање радова умјетника Жељке Момиров, Миљана Вуковића и Ђорђа Аранаута.

Миљан Вуковић


 

 

Контакт

Адреса
Цара Лазара 85, 26220 Ковин


Телефон
013/742-310; 013/742-592


Е-пошта
kulturakovin@gmail.com

 

Најава

Фото вести

Издвајамо