коопссир

Клопка

Клопка


 11. мај 2023.

20.00

Цена улазнице: 200,00 динара


 Градско аматерско позориште Свилајнац
Режија: Јован Грујић


Клопка – реч редитеља поводом представе Клопка

Истина. Мислим да не постоји већи изазов за човека него да докаже једну, једину, универзалну истину. Преко овог појма доказујемо све, наше порекло, наше постојање, наше мишљење, наша веровања. И увек нам се чини да је истина ту, да је ухваћена, да смо је стрпали у кавез или исписали у некој дефиницији и да можемо да одахнемо, јер доказали смо то, нешто, наше, твоје, свачије. Међутим, изничу нови аргументи, нове мисли, нови докази и опет трагамо за објашњењем. Неухватљива је. Измиче. Исчезава. Истина.

Постоје и мале, свакодневне истине, а и мале лажи које сачињавају наш живот. И потребно нам је да та мала истина победи мале лажи да бисмо наставили даље, јер ту лежи потреба нашег бића да објасни своје принципе, тежње, оправда постојање. И константно смо у расцепу између доказивања истине и рушења лажи које нам се подвлаче под кожу и руше тако жељени мир. Не личи ли вам то на константну клопку? Као да нам је неко преко клоке поставио правила по којима ћемо упорно, вредно, сваког часа да се боримо за истину. Нашу. Свачију.

Наша представа говори о борби за истину у микросвету једног малог човека који има своје тежње, жеље, надања, дела. Он се, као и ми, бори да докаже своју истину, да оправда своја дела, док са друге стране има чврстог и јаког, лукавог непријатеља који му потура своју истину, своје жеље, своја хтења. Борба је вечита. И нека буде тако, јер то је живот. И да, нека победи истина.

Јован Грујић

Свилајнац, 23.11.2022.

 

 
 

Контакт

Адреса
Цара Лазара 85, 26220 Ковин


Телефон
013/742-310; 013/742-592


Е-пошта
kulturakovin@gmail.com

 

Најава

Фото-видео вести

Издвајамо